CEP najviše rangirana istraživačka organizacija u regionu

Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, treću godinu zaredom najviše je rangirana think tank (istraživačka) organizacija u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana. CEP se našao i među deset najboljih istraživačkih organizacija u širem regionu Centralne i Istočne Evrope, ovoga puta na sedmom mestu, objavljeno je danas u izveštaju „Global Go To Think Tank Index“.

Ovaj ugledni međunarodni izveštaj rangira najuticajnije istraživačke organizacije (think tank-ove) iz celog sveta već 14 godina, a u konkurenciji organizacija iz cele Centralne i Istočne Evrope, uz najveće organizacije iz Rusije, Ukrajine, Poljske i drugih zemalja ovog regiona, CEP se našao u prvih deset, zauzevši sedmo mesto od ukupno 106 organizacija koje su rangirane.

„CEP je prva organizacija u Srbiji koja se fokusira na unapređenje procesa kreiranja javnih politika u zemlji. Preporuke CEP-a redovno utiču na odluke ministarstava i visoko rangiranih državnih službenika, što čini CEP ključnom istraživačkom organizacijom kada je u pitanju praćenje procesa pristupanja Srbije EU,“ navodi se u ovom izveštaju.

Povodom objavljivanja ovog izveštaja, svake godine se u celom svetu istovremeno organizuju događaji na kojima se izveštaj predstavlja i diskutuje o ulozi i značaju think tank-ova za razvoj demokratije i vladavine prava. Zbog pandemije korona virusa, ove godine će većina tih događaja biti onlajn. Četvrti put se predstavljanje izveštaja organizuje se danas i u Beogradu, na inicijativu CEP-a. Ove godine, tema je otežana situacija u kojoj su se našle organizacije, budući da su se, zbog pandemije COVID-19, uslovi za kreiranje politika značajno pogoršali. Mnogi hibridni režimi, uključujući i one na Zapadnom Balkanu, koristili su pandemiju da ojačaju svoje autoritarne mehanizme, dok su pokazatelji stepena demokratije nastavili da se pogoršavaju. Uprkos nepovoljnim uslovima, istraživačke organizacije na Zapadnom Balkanu pronalazile su, i pronalaze, načine da se njihov glas čuje i da ostvare uticaj na domaćem terenu, i njihov ostvaren uticaj na kreiranje politika prepoznat je i u ovom izveštaju.

Tako je CEP ove godine u okviru pomenutog izveštaja dospeo i na prestižnu listu think tank organizacija koje su najbolje reagovale i pomogle otklanjanju posledica pandemije, i to u globalnoj konkurenciji. CEP je ovo priznanje dobio zahvaljujući preporukama mera za otklanjanje direktnih posledica po srpsku ekonomiju, koje je predstavio već u martu prošle godine, a koje je Vlada Srbije potom u velikoj meri usvojila i primenila.

Centar za evropske politike je osnovan 2011 godine, a ova organizacija se najviše bavi praćenjem procesa pristupanja Srbije EU, ali i temama vladavine prava, reforme javne uprave, ekonomskim kriterijumima za članstvo Srbije u EU, i drugim sektorskim politikama od značaja za članstvo u Uniji.

Regionalna mreža organizacija Think for Europe, koja se sastoji od šest istraživačkih organizacija sa područja Zapadnog Balkana, a čiji je CEP osnivač i koordinator, takođe je, treću godinu zaredom, dospela na listu najboljih svetskih mreža istraživačkih organizacija, objavljeno je u ovom globalnom izveštaju.