Održana zajednička sednica Radnih grupa Nacionalnog Konventa o EU za poglavlja 3, 8 i 28

23 Novembar 2023 – Danas je održana u prostorijama Nacionalnog Konventa o Evropskoj Uniji (NKEU) zajednička sednica radnih grupa Nacionalnog Konventa o EU za pregovaračka poglavlja 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga), 8 (Politika konkurencije) i 28 (Zaštita potrošača i zaštita zdravlja), kojom rukovodi Centar za evropske politike (CEP).

Na početku sednice, koordinatori radnih grupa Dušan Protić (koordinator Klastera 2 i RG 3), Ranka Miljenović (RG 8) i Nebojša Lazarević (RG 28) su pozdravili prisutne.

Sastanak je organizovan radi razmatranja aktuelnog stanja pregovaračkog procesa u Klasteru 2 i poglavljima 3, 8 i 28, s posebnim osvrtom na ocene iz Izveštaja EK za 2023. godinu. Zaključeno je da ocena EK o umerenom napretku zapravo predstavlja slabu ocenu, budući da je Srbiji neophodan brz i značajan napredak kako bi se prilagodila promenama u EU, kao i nadoknadilo višegodišnje usporeno napredovanje u procesu pristupanja.

Predstavnica Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Marijana Marković, je iznela trenutno stanje u sva tri poglavlja, istakla izazove i korake koje preduzimaju kako bi otvorili pregovore, uz podršku eksperata projekta IPA 2021. Ovaj projekat obuhvata sedam komponenti: zaštita potrošača, konkurencija, državna pomoć, usluge, tržišni nadzor, e-trgovina i intelektualna svojina.

Na kraju sednice, zaključeno je da bi 2024. godina mogla biti povoljna za otvaranje poglavlja 3 i 28, s obzirom na očekivano usvajanje Zakona o uslugama i nakon toga mogućnost uspostavljanja Jedinstvene elektronske kontaktne tačke (JEKT). Planirano usvajanje Izmena i dopuna zakona o zaštiti potrošača (koji transponuje tri direktive, uključujući i direktivu o kolektivnoj tužbi) tokom drugog kvartala 2024. značajno će doprineti rešavanju sporova potrošača s velikim kompanijama, koje sistematski krše potrošačka prava.