Održan 11. sastanak regionalne WeBER platforme: Regionalna diskusija o metodima praćenja procesa pristupanja EU od strane civilnog društva

12 April 2023. – Danas je u hibridnoj formi, onlajn i u Sarajevu, održan 11. sastanak Regionalne WeBER platforme u cilju diskusije o praćenju procesa pristupanja EU od strane civilnog društva.

Milena Lazarević iz Centra za evropske politike (CEP) iz Beograda i team leader projekta WeBER 2.0 otvorila je sastanak predstavljanjem dokumenta o revidiranoj metodologiji proširenja i predvidivosti procesa pristupanja EU. Ona je istakla da su OCD pozvale na doslednije praćenje i procene zasnovane na dokazima kako bi se poboljšao kredibilitet politike proširenja i reformskih procesa.

Takođe, ona je skrenula pažnju na problem nedoslednosti analize različitih izveštaja EU od zemlje do zemlje, što govori da izveštaji nisu uporedivi. Ponuđeno je i rešenje za ovaj problem:organizacije civilnog društva (OCD) koje bi vršile praćenje reformi u različitim oblastima koje ocenjuje Evropska komisija, korišćenjem indikatora nezavisnih strana na osnovu regionalnih i nacionalnih metoda praćenja (WeBER PAR Monitor, PAR monitoring na lokalnom nivou – inicijativa PratimJA).

„Rešenje ovog problema je oslanjanje na rad OCD i korišćenje indikatora nezavisnih strana zasnovanih na regionalnim ili nacionalnim metodama praćenja koje su posebno vredne za godišnje izveštavanje Evropske komisije (EK)“.

Nakon predstavljanja dokumenta, razgovaralo se o primerima reformi praćenja civilnog društva. Ana Basilkova Antovska i Uroš Jovanović iz Građanskih inicijativa predstavili su svoje primere. Jedan od njih je osnivanje Saveta za saradnju i razvoj civilnog društva u februaru ove godine.

„Osnivanje Saveta za saradnju bilo je veoma značajno za poboljšanje odnosa između OCD i vlasti kao i za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.“

Danijela Radošević, Programska menadžerka u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju (NKD) je predstavila Indeks održivosti organizacija civilnog društva, koji prati održivost sektora OCD svake zemlje na godišnjem nivou. Indeks ima sedam dimenzija, a neke od dimenzija su: pravno okruženje, zagovaranje, pružanje usluga. NKD izrađuje izveštaje za svaku zemlju od 2010. godine. Ona je naglasila da je stopa održivosti OCD u Srbiji 4,3 na skali od 1 do 7.

Nakon toga, započeta je diskusija o ključnim pitanjima merenja koje su OCD primetile u izveštajima EK, kao i o odgovarajućim rešenjima za taj problem. Klas Klas, Regionalni menadžer za politiku proširenja EU iz SIGMA-e objasnio je kako se SIGMA bavi problemom kvantifikovanja ovako difuzne oblasti kao što je reforma javne uprave, kao i zašto SIGMA menja svoj način bodovanja u ovoj oblasti. Sastanak je moderirala Simona Kacarska, Direktorka Instituta za Evropsku Politiku (EPI) iz Skoplja.

Danijela Mineva, Viša Analitičarka iz Centra za proučavanje demokratije (CSD) predstavila je rezultate sprovodenog istraživanja o borbi protiv korupcije i zarobljavanja države. Mineva je predstavila veliku razliku u podacima između menadžmenta i zaposlenih u Graničnoj policiji Bugarske. Naime, podaci pokazuju da su zaposleni spremniji da vide i reaguju na probleme korupcije nego menadžment.

Na kraju sastanka Jovana Knežević, viša projektna menadžerka u CEP-u najavila je anketu za procenu potreba OCD za obukom u oblasti reforme javne uprave.

Diskusiju tokom sastanka su pratile live ankete kako bi učesnicima bili odmah dostupni podaci o temama sastanka.

Ovaj sastanak podržala je Nemačka saradnja u Srbiji (GIZ) kao jedan od donatora WeBER 2.0 projekta.