Od Slovenije do Francuske: Zapadni Balkan u fokusu

16. decembar 2021. – Evropska unija nije cela bez Zapadnog Balkana kao sastavnog dela, i proširenje EU ostaće jak prioritet tokom francuskog predsedavanja Evropskom unijom, rekao je francuski ambasador na debati „Od Slovenije do Francuske: Vouloir, c’est pouvoir“, koji su organizovali Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji.

„Zapadni Balkan je ključ, srce Evrope. Zapadni Balkan će ostati ključni prioritet na francuskoj agendi. Francuska će podržavati jače EU investicije u regionu, promovisati ekonomsku integraciju, stabilnost, a vladavina prava će ostati ključ reformi u regionu,“ rekao je ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar.

Košar je rekao da to što je Srbija otvorila klaster pokazuje da je nova metodologija dobra, uprkos rezervama dela javnosti da će to otežati proces pristupanja. On je dodao da su, kada je u pitanju politika proširenja, postignuti veliki uspesi tokom predsedavanja Slovenije, od kojih su najveći Samit na Brdu kod Kranja, kada su se lideri Zapadnog Balkana složili oko važnih pitanja, Savet za spoljne poslove koji je doneo zaključke o proširenju za svaku od zemalja Zapadnog Balkana, kao i otvaranje Klastera 4 (Zelena agenda i održiva povezanost).

Žiofre je istakao je da je taj pregovarački klaster otvoren jer je Evropska unija videla pre svega posvećenost Vlade Srbije na polju fundamentalnih reformi u oblastima vladavine prava i pravosuđa. Žiofre je ipak naglasio da je napredak bio ograničen u oblasti političkih kriterijuma, odnosno fudamentalnim pitanjima, što je dovelo do otvaranja samo jednog pregovaračkog klastera.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant ocenio je da je otvaranje Klastera 4 u pregovorima Srbije sa EU važno kao i da je Srbija spremna za dalji napredak na svom putu ka EU.

„Uspeli smo da postignemo konsenzus između 27 članica EU za otvaranje Klastera 4. Ovo je veoma bitno, jer Srbija može da napreduje na putu ka EU. Više nije pitanje da li će, već kada će Srbija ući u Evropsku uniju,“ rekao je Bergant.

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević izjavila je da je činjenica da Evropska unija u poslednje vreme želi da oživi proces proširenja i učini ga mnogo više političkim nego što je ovaj proces ranije bio.

Programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) Milena Lazarević izjavila je danas da otvaranje klastera u bilo kojoj oblasti ne treba posmatrati kao neku vrstu nagrade za postignuto u prethodnom periodu.

„Iako trenutno metodologija i pristup pregovorima donekle zauzima taj stav da otvaranje klastera dolazi kao neka vrsta reakcije na određene reforme, otvaranje pregovora je najbolji način da se struktuira dijalog i reforme u zemlji koja pristupa Evropskoj uniji“, rekla je Lazarević.

„Otvaranje klastera trebalo da bude nešto što se radi po automatizmu, već na samom početku procesa pristupanja jedne zemlje, upravo ne bi li se strukturisale i disciplinovale reforme u određenoj oblasti“, rekla je Lazarević.

Ovo je 11. tradicionalni događaj koji CEP i Delegacija EU u Srbiji organizuju povodom promene predsedavanja Savetom Evropske unije.