Konferencija “EU i Zapadni Balkan – između nepoverenja i zajedničkih interesa“

25. jun 2022. – Danas je u Banja Luci održana konferencija “EU i Zapadni Balkan – između nepoverenja i zajedničkih interesa“.

Na konferenciji, na kojoj je govornik bio i jedan od osnivača CEP-a, Nebojša Lazarević, su govorili i Goran Svilanović – bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije i bivši Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Kori Udovički – bivša potpredsjednica Vlade Srbije i glavna ekonomistkinja Centra za visoke ekonomske studije u Beogradu, Emir Đikić – Direktor CEFTA-e, Maja Sever – Predsednica Evropske federacije novinara, Neven Anđelić – profesor Regent univerziteta u Londonu, Katarina Peović – zastupnica u Hrvatskom saboru, Drago Kos – predsedavajući radne grupe OECD-a za borbu protiv korupcije. Zaključak konferencije je da regionu treba snažniji angažman EU, novi podsticaj integracijama i podrška u ključnim reformama kao što je vladavina prava.

Do usporavanja evropskih integracija u regionu došlo je do nedovoljne posvećenosti evropskom putu i reformama na Zapadnom Balkanu, ali, s druge strane, unutrašnji problemi u samoj EU doveli su do blokade evropskog puta i onih zemalja koje su ispunjavale teške uslove a rezultat svega je pad podrške javnosti procesu evropskih integracija. Lazarević je predstavio model faznog pristupanja koji je CEP razvio sa briselskim Centrom za studije evropske politike, i koji predlaže kako prevazići ćorsokak u evropskim integracijama kako bi se došlo do konkretne perspektive članstva i benefita za građane u što skorijem periodu – što će se postići tako što će se, već u pretpristupnoj fazi, zemljama koje sprovode bolne i mučne reforme, a imaju problem da uhvate korak sa EU, dati u velikoj meri povećani fondovi, kao i tako što će im se omogućiti učešće u diskusijama i sastancima Saveta Evropske unije, Evropskog saveta i različitih komiteta.

Na konferenciji je naglašena i potreba jačanja regionalne saradnje radi izgradnje međusobnog poverenja kao i jačanja sektora civilnog društva.

Konferenciju je organizovala TI BiH uz podršku Ambasade Švedske u BiH.

Vest je u delovima preuzeta sa sajta Transparency International.