Od Španije do Belgije: Povratak predsedavanja u srce EU

Špansko predsedavanje Savetu označilo je početak rada nove Trojke i poslužilo je kao poslednje predsedavanje u kojem je sadašnji institucionalni ciklus radio u punom kapacitetu pre izbora za Evropski parlament zakazanih za jun 2024 godine. Španija, pod prelaznom vladom tokom većeg dela predsedničkog mandata, nasledila je uporne izazvove prethodne Trojke. Očekivanja od Madrida bila su visoka imajući u vidu da je morao da ojača jedinstvo Evrope po pitanju Ukrajine kao i da odgovori na plamteći sukob u Izraelu i povećanje tenzija na severu Kosova i Metohije. Istovremeno, očekivanja na Zapadnom Balkanu ostaju visoka, posebno nakon izjave Šarla Mišela o spremnosti EU za proširenje do 2030. godine. Stoga se postavljaju ključna pitanja: Da li su napori Španije učinili Evropu „bližom” i strateški autonomnijom? Kako je Španija uspela da vodi predsedništvo sa prelaznom vladom i kako je dugo formiranje vlade uticalo na dnevni red? Koje korake je Španija preduzela da bi unapredila politiku proširenja?

Osim što će istaći ključna dostignuća španskog predsedavanja Savetu, ovaj panel će imati za cinj da otkrije kako će Belgija usmeravati EU u narednih šest meseci. Sa štafetom predsedavanja koja prelazi u srce EU, Belgija će naslediti mnoge izazove sa kojima su se suočavala prethodna predsedavanja, kao što su posledice rata u Ukrajini i kriza na severu Kosova i Metohije. Otkako je Rusija napala Ukrajinu, Belgija čvrsto stoji uz Kijev, pružajući političku, vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć. Pored toga, najavljeno je da će proširenje postati prioritet belgijskog predsedavanja. Šta će Belgija učiniti da poveća podršku Ukrajini? Kako će predstojeći izbori za Evropski parlament uticati na dnevni red i delovanje predsedništva? Kako će se predsedavanje pozicionirati prema politici proširenja i relevenatnim predlozima o postepenoj integraciji kao što je Model faznog pristupanja?

AGENDA

  • Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije
  • Nj. E. Raul Bartolome Molina, ambasador Kraljevine Španije u Srbiji
  • Nj. E. Keti Bugenhout, ambasadorka Kraljevine Belgije u Srbiji
  • Dirk Lorez, šef političke sekcije, Delegacija Evropske unije u Srbiji
  • Milena Mihajlović, programska direktorka CEP-a

Panel će moderirati Strahinja Subotić, programski menadžer i viši istraživač u CEP-u.

Radni jezik ovog događaja je engleski. Ukoliko želite da prisustvujete događaju, molimo vas da se prijavite. Moći će prisustvovati samo prijavljeni učesnici.

Ovaj događaj je deo tradicionalne prakse koju su CEP i EU info centar započeli pre šest godina, sa ciljem pokretanja kvalitetne debate o prioritetima EU iz ugla država koje predsedavaju Savetom EU (odlazeće i predstojeće predsedavajuće države), uz osvrt na aktuelne teme u procesu pristupanja Srbije EU. Događaj dva puta godišnje okuplja predstavnike diplomatskog kora, državnih institucija i organizacija civilnog društva i medijski je znatno ispraćen.

Datum

15.12.2023
Istekao

Vreme

11:00 - 12:30