• ENGENG
 • Vreme je za Srbiju da uđe u EU

  Intervju sa italijanskim državnim sekretarom za evropska pitanja Sandrom Gocijem

  Parma – Italijanska vlada će nastaviti svoje napore da osigura da pregovori između Srbije i Evropske unije budu sve profitabilniji i napredniji, kaže Sandro Goci, državni sekretar za evropska pitanja Republike Italije, odgovarajući na pitanje kako će prioriteti italijanskog šestomesečnog predsedavanja EU biti povezani sa napretkom pregovora između EU i Srbije.

  U Srbiji se spekuliše da sledećoj Komisiji proširenje Evropske unije neće biti prioritet i da to može negativno uticati na pregovore. Šta mislite o tome?

  – Nisam uopšte ubeđen da proširenje neće spadati u prioritete Komisije. Zaista, Evropska unija će morati da se više uključi, ne samo u smislu bilateralnih odnosa, nego da pokuša da bolje produži proširenje na celo područje Balkana. Ako pogledamo kartu Evrope, primećujemo teško odsustvo Balkana, nakon ulaska u EU Slovenije i Hrvatske. Vreme je i za Srbiju i Crnu Goru da pođu istim putem.

  Italija je dugogodišnji partner Srbije i uvek je podržavala Srbiju na njenom putu ka EU, da li će vlada Matea Rencija nastaviti sa istom praksom?

  – Italijanska vlada ima nameru da nastavi da podržava Srbiju u svetlu dugih i jakih prijateljskih odnosa. Zato smo i uvereni da Srbija treba da nastavi na putu ka Evropskoj uniji, prema sopstvenom ritmu, naravno, ali putem koji je već jasno zacrtan.

  Italija je prošla kroz težak period velike štednje i posledičnim razvojem „negativnog“ evroskepticizama. Ipak, vrlo dobar ishod Demokratske stranke (PD) na evropskim izborima dokazao je da Italija i dalje veruje u evropski projekat. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

  – Demokratska stranka (PD) je postigla odličan rezultat upravo zato što su građani cenili evropske napore i rad Rencijeve vlade. Mere štednje nisu bile uzrok ekonomske krize, tako da takođe nisu ni pravi lek. Mi treba da se fokusiramo na povećanje zaposlenosti kroz investicije na nivou Italije, i podstaknemo taj trend i na evropskom nivou. Upravo je u ovom trenutku krize važno dodatno osnažiti evropske institucije i izaći iz krize sa „više Evrope“, a ne „manje Evrope“.

  Koji su prioriteti Italije tokom njenog predsedavanja od 1. jula?

  – Postoji jedan veliki prioritet za Italiju, a to je Evropa rasta. To znači posvetiti veću pažnju zapošljavanju, ali i mnogim drugim pitanjima vezanim za održiv razvoj i rast. Mislim pre svega na pitanja energetskih resursa, politika prema Mediteranu, jedinstvenog digitalnog tržišta, industrijskih politika i održivosti i zaštite životne sredine. Italija će raditi i zalagati se za manje birokratsku i Evropu bližu građanima.

  Intervju je objavljen u dnevnom listu Danas i možete ga pročitati ovde.

  Nazad na vrh