• ENGENG
 • CEP Infografici su proizašli iz naše želje da na sažet, jednostavan, informativan i vizuelno privlačan način predstavimo relevantne podatke i nalaze. Naš cilj je da na ovaj način dopremo do šire javnosti i pomognemo im da brzo i lako nađu potrebne informacije.

  Vodite računa o svojim računima!

  U ovom infografiku su date najznačajnije informacije o postupku izvršenja u komunalnim predmetima, kako bi građani koji se nađu u ulozi izvršnog dužnika bolje poznavali svoja prava i obaveze.

  Autori: Dušan Protić

  Pametna specijalizacija

  Pametna specijalizacija je osmišljena u okviru reformisane kohezione politike EU sa ciljem da podigne konkurentnost ekonomije jedne države ili regiona, da doprinese privrednom rastu i napretku društva tako što će povezati istraživačke i inovacione snage i resurse sa ograničenim brojem prioritetnih privrednih oblasti.

  Autori: CEP

  Zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana

  Lideri zemalja Zapadnog Balkana su 10. novembra 2020. na sastanku u okviru Berlinskog procesa usvojili jedinstven Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište. Plan obuhvata regionalnu trgovinsku oblast, koja se zasniva na četiri slobode i druge oblasti digitalizacije, inovacija, investicija i razvoja industrije.

  Autori: CEP

  Oporezivanje frilensera

  Ukoliko radite kao frilenser u Srbiji, verovatno su Vam nejasne mnoge stvari kada je u pitanju plaćanje poreza na dohodak. Da li znate koje su Vam opcije na raspolaganju? Kako se izračunava osnovica za plaćanje poreza i doprinosa? Kako se oporezuju frilenseri u zemljama EU?

  Autori: CEP

  Šta je linearna, a šta cirkularna ekonomija?

  Termin „cirkularna ekonomija” sve češće se pominje u javnosti. Cirkularna ekonomija je jedan od najvažnijih aspekata evropskog Zelenog dogovora koji je Evropska komisija predstavila krajem prošle godine, sa namerom da ona zameni dosadašnju, „linearnu ekonomiju”.

  Autori: CEP

  Od proizvodnje do tržišta – obuća

  Kako izgleda mapa kretanja proizvoda od fabrike do tržišta Srbije i tržišta Evropske unije? Koji su koraci koje proizvođač mora da pređe kako bi se njegov proizvod našao na policama?

  Autori: CEP

  Ujednačavanje akcize na jaka alkoholna pića

  Koliko je Srbija usklađena sa Evropskom unijom kada je u pitanju akcizna politika? Šta koči otvaranje pregovaračkog Poglavlja 16 (Oporezivanje)? Na koji način će proces pristupanja i usklađivanja pravilima EU uticati na akcize na alkoholna pića?

  Autori: CEP

  Obaveze trgovca u Srbiji

  Koje su obaveze trgovca u Srbiji u vezi sa reklamacijom? Kako se ostvaruje sudska zaštita prava potrošača i koji su oblici pravne pomoći na raspolaganju potrošačima?

  Autori: CEP

  Prava potrošača u Srbiji

  Ko ima svojstvo potrošača i koja prava imaju potrošači u Srbiji? Koji zakon propisuje ta prava? Šta je garancija? Šta je reklamacija?

  Autori: CEP

  Od proizvodnje do tržišta – LED sijalice

  Kako izgleda mapa kretanja proizvoda od fabrike do tržišta Srbije i tržišta Evropske unije? Koji su koraci koje proizvođač mora da pređe kako bi se njegov proizvod našao na policama?

  Autori: CEP
  1 2
  Nazad na vrh