• ENGENG
 • Zelena agenda za Srbiju

  Kružna ekonomija znači održiva budućnost

  Za razliku od ekstraktivnog industrijskog modela „uzmi-napravi-odbaci” koji dominira industrijskim sistemom, kružna ekonomija nastoji da ponovo definiše rast, usredsređujući se na pozitivne koristi koje očuvanje proizvoda, opreme i infrastrukture i njihove duže upotrebe može doneti društvu. Sav “otpad” je „hrana” u cirkularnoj ekonomiji. Kružna ekonomija je jedan od najvažnijih aspekata evropskog Zelenog dogovora koji je Evropska komisija predstavila krajem prošle godine. EU je postavila ambicioznu agendu i ciljeve u ovoj oblasti, kao što su da održivi proizvodi budu norma u EU, da se osnaže potrošači, kao i sektori koji koriste najviše resursa i gde je potencijal za kružnu ekonomiju veliki i da se osigura pravljenje manje otpada, kako bi ovaj tip ekonomije doneo prave koristi građanima, regionima i gradovima, i kako bi EU predvodila globalne napore ka kružnoj ekonomiji.

  Kada je reč o upravljanju otpadom i reciklažom, Srbija se nalazi na samom početku ovog procesa, pokazuju izveštaji Evropske komisije. Šta je ulog za Srbiju u ovom domenu, na njenom putu prema EU? Kako njena ekonomija može da profitira ako postigne EU standarde u upravljanju otpadom i reciklaži? Koje su koristi kružne ekonomije za građane Srbije?

  Panelisti:

  • Antoan Avinjon, Delegacija Evropske unije u Srbiji
  • Aleksandra Vučinić, rukovodilac Grupe za krunu i zelenu ekonomiju pri Ministarstvu zatite životne sredine
  • Stefan Šipka, Istraživač u oblasti politika za zaštitu životne sredine, Centar za evropsku javnu politiku, EPC, Brisel
  • Nenad Radujević, Direktor modnog studija Click

  Panel će moderirati programska menadžerka i viša istraživačica Centra za evropske politike (CEP) Sena Marić.


  Ovaj webinar je deo serije webinara koji se bave temom: “Zelena agenda za Srbiju” i istovremeno deo serije debata koju Delegacija EU organizuje sa CEP-om, čiji je cilj da teme u vezi sa procesom pristupanja EU učini bližim građanima i pruži im priliku da i sami o njima diskutuju. Događaji su otvoreni za medije i zainteresovanu javnost.

  Molimo Vas da se registrujete za događaj ovde: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_VW15GaDwRH-Yy3xf2_OC8g

  Radni jezik događaja će biti srpski i engleski, sa obezbeđenim simultanim prevodom. Događaj će se održati na platformi Zoom. Samo registrovani učesnici će dobiti link za prisustvovanje događaju. Događaj će biti uživo prenošen i putem Facebook-a, a učesnici će imati priliku da ostave komentare i pitanja na Facebook-u i Zoom-u.

  Nazad na vrh