• ENGENG
 • Osnaživanje žena na tržištu rada u kontekstu COVID-19

  Šta donosi članstvo u EU?

  Evropska unija je pre tačno godinu dana usvojila Direktivu o uspostavljanju ravnoteže između profesionalnog i privatnog života, kako bi podržala veće učešće žena na tržištu rada, fleksibilnije radne aranžmane i korišćenje porodiljskog odsustva oba roditelja. Predviđene mere imaju za cilj ne samo poboljšanje te ravnoteže, već i povećanje zaposlenosti žena i podizanje ekonomske stabilnosti porodica. Postizanje ovih ciljeva je ozbiljno ugroženo tokom pandemije COVID-19, jer je kriza dovela do novih pojava, poput veoma rasprostranjenog rada od kuće i povećanje obaveza i očekivanja za žene. Čemu nas je ova kriza naučila u tom pogledu? Koliko se u Srbiji radi na politikama sa ciljem povećanja zastupljenosti žena na tržištu rada? Kakva je Srbija u poređenju sa EU? Kakve promene bi članstvo u EU donelo kada je reč o ravnoteži između poslovnog i privatnog života u Srbiji?

  Panelistkinje:

  • Brankica Janković, doskorašnja Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Katarina Ivanković Knežević, direktorka, Generalni direktorat Evropske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju (DG EMPL)
  • Dr Jelena Žarković, vanredna profesorka, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu
  • Valentina Čolić Mihajlović, šefica istraživanja i razvoja, udruženje All for All (AFA)

  Moderatorka: Sena Marić, programska menadžerka i viša istraživačica, Centar za evropske politike – CEP. Radni jezik događaja će biti srpski i hrvatski. Događaj će se održati na platformi Zoom. Molimo vas da se registrujete ovde. Samo registrovani učesnici će dobiti link za prisustvovanje događaju. Događaj će biti uživo prenošen i putem Facebook-a i YouTube-a, a učesnici će imati priliku da ostave komentare i pitanja na Facebook-u, YouTube-u i Zoom-u.

  Nazad na vrh