• ENGENG
 • Od Slovenije do Francuske

  Vouloir, c’est pouvoir / Kad ima volje, ima i načina

  Slovenačko predsedavanje Savetom EU je bilo poslednje u „triju” koji je imao težak zadatak da se izbori protiv pandemije COVID-19. Ključni fokus Slovenije je u tom pogledu bilo jačanje otpornosti i oporavka EU sa ciljem da EU ponovo stane na noge i otvori put za razvoj zdravstvene unije. Uprkos tome što je imala pune ruke posla oko rešavanja zdravstvene krize, Slovenija je ipak uspela da stavi značajan fokus na proširenje, posebno organizovanjem samita EU-Zapadni Balkan. U međuvremenu, Francuska, kao članica osnivač EU, suočava se sa velikim očekivanjima, posebno zato što je sledeća na redu da preuzme odgovornost za nastavak oporavka, a sve to dok predsedava Konferencijom o budućnosti Evrope koja treba da donese zaključke koji bi postavili teren za buduće reforme. Povrh toga, s obzirom na to da je Francuska usvojila svoju nacionalnu strategiju za Zapadni Balkan 2019. godine, mnogi se nadaju da će Francuska naći prostora da i tokom svog mandata da prioritet proširenju.

  Osim što će istaći ključna dostignuća slovenačkog predsedavanja Savetom, ovaj panel će imati za cilj da otkrije šta je u planu za Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana tokom predstojećeg francuskog predsedavanja Savetom. Da li će Francuska biti voljna da prihvati nove ideje za postepeno pristupanje i integriše ih u svoj program? Kako Zapadni Balkan može da doprinese razgovorima o budućnosti Evrope tokom francuskog predsedavanja?

  AGENDA

  Otvaranje događaja i predstavljanje panelista (5 minuta)

  Panel diskusija (45 minuta), 

  • NJ.E. Emanuel Žiofrešef Delegacije i ambasador EU u Srbiji
  • NJ.E. Damjan Bergantambasador Slovenije u Srbiji
  • NJ.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji
  • Milena Lazarević, programska direktorka, CEP

  Moderator: Srđan Majstorović, predsednik Upravnog odbora (CEP)

  Diskusija sa publikom (25 minuta) 

  Link za registraciju: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ATctPmIiSsOD4QD509lXPQ

  * Radni jezik događaja je engleski. Obezbeđen je simultani prevod na srpski jezik. Događaj organizuju Centar za evropske politike i Delegacija EU u Srbiji Događaj će se direktno prenositi putem Facebook-a na stranicama EU u Srbiji i Centra za evropske politike.

  Nazad na vrh