• ENGENG
 • Konferencija o budućnosti Evrope

  Zašto bi zemlje Balkana trebalo da budu pozvane?

  Evropska unija se priprema za pokretanje dvogodišnje Konferencije o budućnosti Evrope (CoFoE) kako bi razgovarala sa zainteresovanim stranama na različitim nivoima upravljanja o evoluciji projekta evropskih integracija. Uprkos dugogodišnjoj posvećenosti Balkanu, Unija do sada nije razmotrila mogućnost uključivanja regiona u CoFoE. Konferencija će se verovatno baviti ključnim prioritetima, poput zelene tranzicije, digitalnih inovacija, demokratije i upravljanja ili posledicama pandemije COVID-19, nudeći priliku EU da se angažuje u odnosu na balkanske zemlje mimo pregovora o proširenju, na polju pitanja od zajedničkog interesa.

  Ako Evropska unija ozbiljno misli na evropsku perspektivu regiona, kako onda opravdava izuzeće političkih lidera i građana sa Balkana sa konferencije koja je potencijalno presudna za njihovu budućnost? Budući da je početkom 2000-ih Evropska konvencija u svoje aktivnosti uključila delegate vlada i nacionalnih parlamenata zemalja kandidata za pristupanje, zašto bi balkanski pretendenti bili izostavljeni, kada su pristupanju EU još bliži nego pretendenti tada? Kako bi političke elite i građani iz regiona mogli biti konkretnije uključeni u CoFoE? I kako bi se balkanske zemlje mogle organizovati na političkom i društvenom nivou da prate konferenciju, čak i ako EU na kraju za njih ne obezbedi bilo kakvu vrstu učešća?

  Naši govornici će razgovarati o ovim i drugim pitanjima. EPC & CEP publikacija “The Conference on the Future of Europe: is the EU still serious about the Balkans?” poslužiće kao osnova za debatu na ovom online događaju.

  • Enriko Leta

  Bivši premijer Italije, dekan Pariske škole za međunarodne poslove pri Pariskom institutu političkih nauka

  • Vladimir Bilčik

  Član Evropskog parlamenta

  • Tanja Miščević

  Zamenica generalne sekretarke Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Sarajevo

  • Milena Lazarević

  Programska direktorka i suosnivačica CEP-a, Beograd

  • Korina Stratulat

  Viša politička analitičarka, EPC (Moderatorka)

  Prisustvo na događaju: Samo po pozivu

   

   

  Nazad na vrh