• ENGENG
 • EU i Zapadni Balkan

  Ka većem kredibilitetu i posvećenosti obeju strana

  Nedavno objavljena Strategija o proširenju EU na Zapadni Balkan donosi novi talas optimizma u zemljama Zapadnog Balkana izražen kroz opipljiviju perspektivu članstva. Koje su ključne poruke Strategije? Kako se ova Strategija tumači u našem regionu?

  Gospodin Maćej Popovski, zamenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR), biće naš glavni sagovornik na ovu temu. Među našim panelistima će biti i dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, ali i predstavnici think tank i drugih organizacija civilnog društva iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Paneli na temu Strategije EU za Zapadni Balkan organizovani su u partnerstvu sa DG NEAR-om.

  U okviru ove konferencije (jutarnji panel 13.03, kao i panel 14.03) biće predstavljeni i rezultati regionalnog projekta Efekti mehanizama EU za merenje napretka zemalja Zapadnog Balkana – koliko su efikasni (BENCHER). Analize sprovedene u okviru ovog projekta bave se delotvornošću mehanizama EU za merenje napretka vladavine prava u zemalja Zapadnog Balkana. Panelisti i diskutanti u BENCHER panelima konferencije obuhvatiće istaknute predstavnike akademske i think tank zajednice u zemlji i regionu. Posebna nam je čast što će na panelu 14.03, koji je naročito posvećen pitanjima delotvornosti pristupa EU vladavini prava u Srbiji, naša gošća biti i Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

  Radni jezici događaja će biti engleski i srpski, uz obezbeđeni simultani prevod.

  Više o ovom događaju možete pronaći ovde i ovde.

  Nazad na vrh