• ENGENG
 • Bolje obrazovanje za „pametan, održiv i inkluzivan rast“

  Koji je doprinos evropskih programa u Srbiji?

  EU ulaže veliki napor da unapredi razvojne mogućnosti ljudskog kapitala u državama članicama i državama kandidatima za članstvo. Srbija u programima EU za unapređenje obrazovanja intenzivno učestvuje. Samo kroz Erasmus+ program, Srbija je na prvom mestu u celom regionu po broju realizovanih projekata, izdvojenom novcu i broju studenata na razmeni.

  Kakve koristi je do sada imala Srbija od učešća u programima EU za obrazovanje? Da li programi razmene, poput Erasmus+, doprinose „odlivu mozgova“ ili vode unapređenju ljudskog kapitala Srbije? Kakav je uticaj razmene i mobilnosti na razvoj opštih, a posebno obrazovnih kompetencija? Koje korake Srbija mora preduzeti da bi unapredila ove politike i kako joj Evropska unija pomaže u tome? S obzirom na to da se Erasmus+ završava ove godine, šta EU ima u planu za naredni period i na koji način će Srbija biti uključena

  Panelisti:

  Ivanka Popović, rektorka, Univerzitet u Beogradu
  Albert Sese Balart, službenik za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za obrazovanje i kulturu, Evropska komisija
  Marija Filipović Ožegović, direktorka, Tempus fondacija
  Bojana Zimonjić, Western Balkans Alumni Association

  Panel će moderirati programska menadžerka i viša istraživačica Centra za evropske politike (CEP) Sena Marić.

  Molimo Vas da se registrujete za događaj ovde: https://bit.ly/34v2GOz

  Radni jezik događaja će biti srpski i engleski, sa obezbeđenim simultanim prevodom. Događaj će se održati na platformi Zoom. Samo registrovani učesnici će dobiti link za prisustvovanje događaju. Događaj će biti uživo prenošen i putem Facebook-a, a učesnici će imati priliku da ostave komentare i pitanja na Facebook-u i Zoom-u.

  Nazad na vrh