Zapadni Balkan i integracija u EU: Uporedni pregled 2015.

CEP
CEP

Na regionalnom nivou dosad nije urađena sveobuhvatna analiza godišnjih izveštaja Evropske komisije o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Organizacije civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana prethodno su nastojale da na nacionalnom nivou obezbede sistematski doprinos godišnjem izveštavanju Evropske komisije, izradom takozvanih shadow report dokumenata, čiji je prvenstveni cilj bio da civilno društvo pruži objektivnu ocenu procesa pristupanja […]

The Western Balkans 2015Na regionalnom nivou dosad nije urađena sveobuhvatna analiza godišnjih izveštaja Evropske komisije o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima. Organizacije civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana prethodno su nastojale da na nacionalnom nivou obezbede sistematski doprinos godišnjem izveštavanju Evropske komisije, izradom takozvanih shadow report dokumenata, čiji je prvenstveni cilj bio da civilno društvo pruži objektivnu ocenu procesa pristupanja i posluži kao dodatni izvor za Komisiju prilikom praćenja i evaluacije napretka ovih država.

Publikacija pred vama je prvi strukturisani pokušaj da se obezbedi nezavisna regionalna analiza i isprate efekti godišnjih izveštaja Evropske komisije o zemljama Zapadnog Balkana. Usaglašenom metodologijom i jedinstvenim pristupom analizi dokument su izradilo pet partnerskih organizacija. Centar za evropske politike je autor analize izveštaja za Srbiju. Sadržaju publikacije (na engleskom) možete pristupiti klikom na naslove u nastavku:

  1. The Western Balkans and Its EU Integration: 2015 Comparative Overview
  2. Appendices: Analysis and follow-up of the EC country reports 2015 for MontenegroSerbiaMacedoniaAlbaniaKosovo;
  3. Infographics
Nazad na vrh