youtube

Twitter

facebook

Održana TEN regionalna konferencija o učinku javne uprave

TEN Conference 1TEN mreža, koju čine Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, Institut za evropske politike (EPI) iz Skoplja i Institut Alternativa iz Podgorice, održali su dvodnevnu regionalnu konferenciju „Unapređenje učinka javne uprave: dosadašnja iskustva i perspektive za budućnost“.

Fokus ove konferencije bio je na ulozi i značaju revizije svrsishodnosti i evaluacije javnih politika za unapređenje procesa kreiranja javnih politika i rada javne uprave u procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Svečano otvorivši konferenciju, Nebojša Lazarević, direktor CEP, naglasio je da pregovori o pristupanju Srbije EU predstavljaju veliki izazov za Srbiju, ne samo u smislu budućeg članstva, već i njene sposobnosti da u budućnosti iskoristi prednosti tog statusa, odnosno uspešno zastupa svoje interese kada se uključi u donošenje odluka na nivou EU. Ključni test za javnu upravu biće upravljanje strukturnim fondovima EU kojima Srbija pristup stiče članstvom u EU.

Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, istakao je da nadležnost DRI za reviziju svrsishodnosti postaje suštinski element u procesu odgovornosti u javnom sektoru, naročito u novom okruženju upravljanja javnim sektorom. A kada je reč o unapređenju učinka javne uprave, Sretenović je naglasio da je DRI dala i daće određeni doprinos u ovoj oblasti: „Siguran sam da revizija svrsishodnosti poslovanja, koju sprovodi Državna revizorska institucija,  može da doprinese evaluaciji javnih politika i da su veoma povezane.“

Da je efikasna javna uprava suštinski element izgradnje i održivosti institucija potvrdila je i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU. „Svako od 35 pregovaračkih poglavlja podrazumeva jačanje administrativnih kapaciteta Srbije, ali je to prevashodno važno za poglavlje 32, finansijska kontrola i poglavlje 23, pravosuđe i osnovna prava“, rekla je Miščević.

Malinka Ristevska Jordanova, direktorka Instituta za evropske politike iz Skoplja i Stevo Muk, predsednik Upravnog odbora Instituta Alternativa iz Podgorice složili su se da je regionalna saradnja u pregovaračkom procesu, u obliku razmene nacionalnih iskustava veoma važna, kao i saradnja sa civilnim sektorom.

 Malinka Ristevska Jordanova, Nebojša Lazarević, Tanja Miščević, Stevo Muk Nebojša Lazarević, Tanja Miščević  TEN Conference

U nastavku konferencije predstavljena je zajednička studija predstavnika TEN mreže, Milene Lazarević (CEP), Simonide Kacarske, (EPI) i Jovane Marović, (Insitut alternativa), pod nazivom "Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika na Zapadnom Balkanu: na istom ili paralelnom koloseku?” O evidentiranm nalazima i preporukama istraživačice TEN mreže diskutovale su sa Jasnom Atanasijević, direktorkom Republičkog sekretarijata za javne politike i profesorom Gerhardom Hameršmidom iz Hertie škole za upravljanje (Berlin).

Produktivna diskusija obeležila je i preostala dva panela prvog dana konferencije: „Kako da se rezultati revizija svrsishodnosti iskoriste u procesu kreiranja politika?“ koji je moderirala Simonda Kacarska (EPI) i “EU kao odlučujući faktor u poboljšanju odgovornosti vlasti i učinka javne uprave na Zapadnom Balkanu” na kom je moderator bila Zorana Gajić (ReSPA).

Jasna Atanasijević, Simonida Kacarska, Milena Lazarević, Jovana Marović, Gerhard Hameršmid Kako da se rezultati revizija svrsishodnosti iskoriste u procesu kreiranja politika? ReSPA panel

Drugi dan konferencije bio je rezervisan za razmenu nacionalnih iskustava u oblasti reforme javne uprave. O tome koliko je evaluacija javnih politika značajna, kakav je učinak javne uprave i kako unaprediti kreiranje politika u odvojienim radnim grupama diskutovali su stručnjaci i istraživači iz regiona i Evrope. Radne grupe moderirali su Miloš Đinđić (CEP), Marko Sošić (IA) i Kristina Cuculoska (EPI).

Radna grupa 1  Drugi dan konferencije   Wrap up and closing

Ova konferencija deo je aktivnosti na projektu „Revizija svrsishodnosti i evaluacija javnih politika: na istom ili paralelnom koloseku“ koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji je finansijski podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Press

TEN logo

PAR Monitor

Newsletter

Ime:
Email:
CEPBelgrade Today is #WorldWaterDay Water is source of life on our planet and we need to protect it. Learn something about the… https://t.co/D2Si1cT2g8
CEPBelgrade Employees of the #EU delegation in Belgrade marked the first anniversary since the horrific Brussels Attacks. https://t.co/ny7nlaSgSG
CEPBelgrade RT @Green_Europe: Ahead of #EU60 EEB calls for #FutureofEurope to focus on environment, with @CoHedegaard @JanezPotocnik22 and others https…

cep_brosura

performance audit and policy evaluation

Euractiv

seko

nops baner 

Open Society Foundations

Regional Research Promotion Programme